Finn

Side Kick






READ THIS FOR ME :)
God speaks in the silence of the heart. Listening is the beginning of the prayer. So, don't you ever give up. When you feel down and your world is crumbling, remember that you still have God above. Always remember and ask to HIM because HE listens to every prayers you made.
Advertisement
Airplanes cut through the clouds like angels can fly :)

Check out my stuff ;)

Vas happenin' !
Hello and Welcome my 4 Muggle[s]
I have shared what I like and I feel since June 2011 ;)
Chat with Finn :)



♦ URL blog wajib ada , not email
♦ Harsh words & Anon not allowed
IP anda dikesan !

Credits


This skin is made by : Mrs AF

All rights reserved ® Finn 2011 - 2016


Tutorial : Buat Header Transparent (Cara Mudah)


9 August 2012 3:07 pm 1 Directioner(s)

 
Heyy guys ! Apa khabar ? Aku sihat je >,< *tetibe jadi excited . haha . Hari ni aku excited gila nak menaip sebab . . . Aku nak buat satu tuto untuk korang ! Tuto ni aku buat sendiri tau . Penat aku printscreen satu-II gambar supaya korang semua paham . Okeyy . 

Tutorial : Buat Header Trasparent (Cara Mudah)

Tanpa membuang masa , jom kita mula ! Before that , klik gambar lu nak tengok lebih besar ;)
1)     Korang perlukan Photoscape dan GIMP . Takde ? Meh download dekat SINI dan SINI .
2)   Dah siap download ? Bukak photoscape dulu .

Klik dekat Editor .


Klik Menu dan New Photo .


Tetapkan Width dengan Height mengikut kesukaan korang ;D


Then , buatlah header korang sendiri . Kalau nak masukkan sesuatu , tekan object . Nak masuk lagi tekan je object secara berterusan . Sampailah jadi header korang tu . Tengok contoh gambar Berry punya tuh.


Tekan save > save as > ikut suka korang la nak tulis nama apa . Bila keluar pop-up just tekan okay je .


Next , buka GIMP korang . Tekan file > open dan cari header yang telah korang save tadi .


Lepas tu , tekan Layer > Transparency > Add Alpha Channel .


Dekat toolbox tu , tekan alat yang macam kayu magik tuh . ehehe


Lepas tu , halakan cursor dekat gambar dan tekan delete . Korang boleh pakai ‘delete’ yang ada dekat keyboard korang tuh  :p


Tekan right-click > file > export .


Tekan Select File Type(By Extension) . Pilih PNG Image . (WAJIB pilih yang tu) .

Then , tekan save . Kalau ada keluar pop-up macam ni , tekan export okay . Jangan kacau benda lain . Tekan je export tu .

3)   Sekarang , header korang dah siap ! Boleh lah upload masuk dalam blog . Ni lah hasilnya :



Dekat sini memang tak nampak transparent ke tak . Bila letak kat blog , sure nampak .

Okeyy . Selamat mencuba ! Menjadi komen kat Berry tau . Tak jadi jangan malu-II tanya . BTW , sorry sebab panjang sangat tuto ni . Sorry please ~ I beg  you . .
 

  • Thank you for visiting -Finn :) x
  • Blogger Tengku Laurel Adamila said...

    Done ! >,<

     

    Post a Comment

    Thanks for sharing your opinion ! :)